Despre turmeric
Turmericul este un condiment de culoare portocalie aurie, cunoscut pentru că adaugă culoare, aromă și nutrienți alimentelor. Turmericul provine din rădăcina unei plante native din Asia și este folosit în bucătărie de mii de ani. De asemenea, a fost folosit în medicina ayurvedică și în alte forme de medicină tradițională din China și India, pentru probleme de sănătate, cum ar fi afecțiunile pielii, alergii și dureri articulare.
Cercetătorii continuă să studieze potențialul acestor beneficii și rolul turmericului în gestionarea sau prevenirea unei serii de afecțiuni cronice de sănătate. În timp ce întreaga amploare a efectelor condimentului asupra sănătății nu a fost încă descoperită, s-a demonstrat că are o valoare nutritivă ridicată și este un adaos sănătos la orice dietă.
Proprietățile turmericului
O lingură de pulbere de turmeric asigură:
- 26 % din necesarul zilnic de mangan
- 16 % din necesarul zilnic de fier
- 5 % din necesarul zilnic de potasiu
- 3 % din cantitatea zilnică de vitamina C
Calorii și valorile nutriționale pentru turmeric
Conform bazei de date naționale de nutrienți a Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), o lingură de pulbere de turmeric conține:
- 29 calorii
- 0,91 grame (g) de proteine
- 0,31 g de grăsimi
- 6,31 g de carbohidrați
- 2,1 g de fibre
- 0,3 g de zahăr
Beneficiile consumului de turmeric
Turmericul a fost folosit în mod tradițional în medicina ayurvedică și chineză pentru a trata afecțiuni inflamatorii, boli de piele, răni, afecțiuni digestive sau afecțiuni hepatice.
Proprietăți antiinflamatorii
Fundația pentru Artrită (SUA) citează mai multe studii în care turmericul a redus inflamația. Această capacitate antiinflamatoare ar putea reduce agravarea pe care persoanele cu artrită o resimt la nivelul articulațiilor.
Ameliorarea durerii
Turmericul este considerat ca fiind un analgezic. Condimentul are reputația de a ameliora și durerile cauzate de artrită. Studiile par să susțină turmericul pentru ameliorarea durerii, un studiu notând că pare să funcționeze la fel de bine ca un antiinflamator la persoanele cu artrită la genunchi – gonartroză. Deși recomandările de dozare par să varieze, cei care au participat la studiu au luat 800 mg de turmeric sub formă de capsule în fiecare zi.
Îmbunătățirea funcției hepatice
Turmericul a atras atenția în ultima vreme datorită abilităților sale antioxidante. Efectul antioxidant al turmericului pare să fie atât de puternic încât poate opri deteriorarea ficatului de către toxine. Aceasta ar putea fi o veste bună pentru persoanele care iau medicamente puternice pentru diabet sau alte afecțiuni care ar putea afecta ficatul, în urma administrării cronice a acestor terapii.
Este posibil ca turmericul să reducă riscul de cancer
Curcumina din turmeric se arată promițătoare ca tratament împotriva cancerului. Studiile sugerează că are efecte protectoare împotriva cancerului pancreatic, a cancerului de prostată și a mielomului multiplu.
Digestie
Turmericul adaugă aromă alimentelor, ceea ce explică prezența sa în pudra de curry. Cu toate acestea, turmericul poate juca, de asemenea, un rol important în digerarea acelui aliment. Condimentul poate contribui la o digestie sănătoasă, ca urmare a proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii. Turmericul este folosit în medicina ayurvedică ca agent de vindecare digestivă. Medicina occidentală a început acum să studieze modul în care turmericul poate ajuta la inflamația intestinală și permeabilitatea intestinală, două măsuri ale eficienței digestive. Condimentul este chiar explorat ca tratament pentru sindromul colonului iritabil.
Includerea turmericului în alimentație
Turmericul este un condiment extrem de versatil care poate fi adăugat la mese într-o serie de moduri, inclusiv:
- Adăugarea turmericului în amestecuri de condimente, cum ar fi curry sau condimente pentru grătar
- Realizarea unui dressing de casă folosind o parte ulei, o parte oțet și condimente, inclusiv turmeric
- Schimbarea marinatelor obișnuite prin adăugarea de turmeric.
Turmericul este, de asemenea, disponibil ca supliment în capsule care conțin pulbere, lichide, extracte și tincturi. Bromelaina, un extract proteic derivat din ananas, mărește absorbția și efectele turmericului, așa că este adesea combinat cu turmericul în aceste produse.
IMPORTANT: Este necesar să fie consultat medicul înainte de a lua orice supliment care conține sau derivă din turmeric.
Utilizarea turmericului
De una singură, curcumina este adesea slab absorbită în sânge. Efectele sale asupra sănătății sunt legate de cantitatea luată și de modul în care este preparată. Studiile au constatat că beneficiile turmericului pentru sănătate sunt sporite dacă este consumat cu:
- Piper negru: Peperina, ingredientul activ din piperul negru, crește absorbția turmericului cu până la 2.000%.
- Grăsimi sănătoase: Turmericul este solubil în grăsimi (se dizolvă în grăsimi) și se absoarbe mai lent, ceea ce înseamnă că mai multă curcumină ajunge în fluxul sanguin.
- Quercetină: Această substanță care se găsește în fructe de pădure, ceapă și struguri (inclusiv în vinul roșu) este un antioxidant care încurajează absorbția curcuminei.
- Căldură: Nivelurile scăzute de căldură (mai puțin de 15 minute) pot crește rata de absorbție a curcuminei și îi sporesc efectele. Există o serie de moduri în care o persoană poate face ceai de turmeric. Ei pot, de exemplu, să facă o infuzie folosind rădăcină rasă de turmeric, pulbere pură de turmeric sau ceai de turmeric cumpărat din magazin, fie sub formă de frunze libere, fie sub formă de pliculețe de ceai.
Nu există un aport zilnic specific recomandat de turmeric. Pe baza cercetărilor disponibile, aportul zilnic sugerat depinde în mare măsură de afecțiunea pe care o persoană dorește să o trateze. Majoritatea cercetărilor care implică adulți susțin utilizarea în siguranță a 400-600 de miligrame (mg) de pulbere pură de turmeric de 3 ori pe zi. În general, cercetările au arătat că dozele de curcumină de 4.000-8.000 mg pe zi sau chiar până la 12.000 mg pe zi sunt sigure.
Uleiul de turmeric poate fi folosit pentru aromaterapie, direct pe piele, în masaje sau pentru păr. Este important să fie consultat medicul, dacă există o afecțiune pe care o persoană dorește să o trateze cu uleiul de turmeric. Doar un specialist poate decide care e cel mai bun tratament și cum (și, mai ales, dacă) poate include uleiul de turmeric în indicațiile sale.
Contraindicații pentru consumul de turmeric
În timp ce turmericul este sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este savurat în ceai sau în mâncare, dacă o persoană este alergică la acest condiment, consumul acestuia poate provoca erupții cutanate, urticarie sau dureri abdominale. Cele mai multe dintre efectele secundare sunt asociate cu concentrațiile foarte mari de curcumină găsite în suplimente (pastile, capsule). Proprietățile purificatoare ale turmericului pot provoca sângerare. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru. Persoanele care iau medicamente care subțiază sângele ar trebui să evite consumul de doze mari de turmeric. Din cauza efectelor sale de subțiere a sângelui, femeile însărcinate ar trebui să evite să ia suplimente de turmeric.
Este posibil să fi auzit că consumul de alimente condimentate cu turmeric poate stimula travaliul. Deși există puține date clinice care să susțină această afirmație, studiile sugerează că turmericul ar putea ușura simptomele sindromului premenstrual.
Bibliografie:
- “Turmeric Benefits.” Hopkinsmedicine.org, 15 Dec. 2022, www.hopkinsmedicine.org
- WebMD Editorial Contributors. “Health Benefits of Turmeric.” WebMD, WebMD, 26 Sept. 2020, www.webmd.com
- Ware, Megan. “Everything You Need to Know about Turmeric.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 24 May 2018, www.medicalnewstoday.com
- Watson, Kathryn. “What Are the Benefits of Turmeric?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 12 July 2017, www.medicalnewstoday.com
- Huizen, Jennifer. “10 Health Benefits of Turmeric Tea.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 10 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com
Credit: Source link