Informații generale despre celulită
Celulita (distrofia dermo-hipodermică) este o afecțiune a pielii foarte frecventă și inofensivă care provoacă umflături și “gropițe” pe coapse, șolduri, fese și abdomen. Afecțiunea este mai răspândită la femei. Celulita nu afectează sănătatea fizică generală, nu doare și nu este infecțioasă. Cu toate acestea, este posibil ca persoanele care au această afecțiune să fie nefericite și să dorească să o ascundă.
Ce este celulita
Celulita arată ca o piele cu gropițe sau cu umflături. Uneori este descrisă ca având aspectul de coajă de portocală. Pe măsură ce celulele adipoase cresc, acestea se împing în exteriorul țesutului conjunctiv, provocând o încrețire a pielii. Între 80% și 90% dintre toate femeile care au trecut prin pubertate au celulită. Mai puțin de 10% dintre bărbați au celulită. Genetica, sexul, vârsta, cantitatea de grăsime de pe corp și grosimea pielii determină cantitatea de celulită care poate apărea și cât de vizibilă este aceasta. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, pielea își pierde din elasticitate și poate face ca aspectul celulitei să fie mai evident. Creșterea în greutate poate face, de asemenea, ca aspectul celulitei să fie mai proeminent.
Tipuri de celulită
Celulita apare cel mai frecvent în jurul coapselor și al feselor, dar poate fi întâlnită și pe sâni, în partea inferioară a abdomenului (pe burtă) și în partea superioară a brațelor.
Care sunt cauzele apariției celulitei
Deși se cunosc puține lucruri despre cauzele celulitei, tonusul muscular o poate influența, persoanele tonifiate avand-o și ele uneori. Factorii hormonali și genetica joacă și ele un rol. De asemenea, celulita ar putea fi legată de grosimea pielii. Factorii legați de stilul de viață pot provoca și ei apariția celulitei. De exemplu, celulita poate fi legată de:
- O dietă nesănătoasă
- Metabolism lent
- Lipsa de activitate fizică
- Deshidratare
- Grăsimea corporală totală (deși, cel puțin un studiu a arătat că pierderea în greutate nu schimbă celulita)
O teorie implică benzile care fac legătura între piele, hipoderm (țesut subcutanat) și straturile musculare profunde. La bărbați, fibrele care alcătuiesc benzile conjunctive se încrucișează între ele. La femei, fibrele care alcătuiesc benzile conjunctive merg în aceeași direcție și sunt la o distanță egală (paralele). Benzile paralele pot prezenta mai bine încrețirea decât benzile încrucișate. O altă teorie este aceea că o cantitate mai mare de hormon estrogen poate cauza celulita. Celulita se dezvoltă adesea atunci când femeile produc mai mult estrogen, de obicei în timpul adolescenței sau al sarcinii.
Care sunt gradele celulitei?
În funcție de cantitatea și intensitatea ei, celulita are patru grade.
- Gradul 0: Nu există celulită pe corp.
- Gradul 1: Pielea este netedă atunci când o persoană stă în picioare, dar apar ușoare gropițe când aceasta se așază.
- Gradul 2: Pielea are gropițe moderate atunci când o persoană stă în picioare sau când stă jos.
- Gradul 3: Pielea are gropițe severe atunci când se stă în picioare sau jos. Pielea prezintă, de asemenea, vârfuri și văi adânci (zone ridicate și depresionare). Se mai numește și celulită fibroasă.
Tipuri de tratament disponibile pentru celulită
Există mai multe tipuri de tratament pentru celulită, în funcție de cât de invaziv este acesta:
Tratamente neinvazive pentru celulită
- Cremele medicinale. S-a demonstrat că aplicarea unor creme cu retinol îmbunătățește aspectul celulitei. Astfel de produse se aplică o dată sau de două ori pe zi, cel puțin 6 luni de zile.
- Pierderea în greutate. Dacă există o greutate nesănătoasă, pierderea kilogramelor și tonifierea mușchilor poate ajuta la îmbunătățirea aspectului gropițelor pielii.
- Activitatea fizică. Activitățile care tonifică mușchii pot ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii cu gropițe. Acestea ajută, de asemenea, la circulația și drenajul limfatic.
- Dieta de detoxifiere. Este recomandat consumul minim de alcool, cofeină, alimente rafinate, carbohidrați și grăsimi saturate. A se evita fumatul, pastilele de slăbit, somniferele, laxativele și diureticele. O dietă bazată pe legume și fructe proaspete, apă, alimente integrale, alimente bogate în fibre, precum și nutrienți și acizi grași esențiali poate ajuta. Dieta singură nu vindecă celulita, dar o poate ameliora.
- Creme anticelulitice. Diferite creme și alte tratamente topice sunt promovate ca fiind capabile să reducă adânciturile pielii cauzate de celulită prin îmbunătățirea texturii pielii și umplerea acesteia. Efectul aplicării acestor creme pe pielea afectată este probabil indirect și de scurtă durată. Cel mai bine este ca ele să fie folosite în masajele anticelulitice.
Tratamente minim invazive pentru celulită
- Tratamente cu laser și radiofrecvență. Pentru tratarea celulitei sunt disponibile diverse tratamente cu laser ablativ. O fibră subțire este plasată sub piele pentru a furniza căldură cu laser, care distruge benzile fibroase care leagă grăsimea. Această abordare a demonstrat că reduce aspectul celulitei timp de șase luni până la un an. Sunt necesare studii suplimentare.
- Există, de asemenea, un dispozitiv care utilizează căldura (radiofrecvență) pentru un tratament nonablativ care îmbunătățește aspectul pielii. Probabil că este nevoie de mai multe ședințe înainte de a observa o îmbunătățire a aspectului pielii. De obicei, tratamentele non ablative trebuie să fie repetate mai des decât tratamentele ablative.
- Criolipoliza. Grăsimea de sub piele este redusă cu ajutorul unui dispozitiv care utilizează aspirarea prin vid pentru a ridica țesutul în contact cu plăci de răcire. Este nevoie de mai multe tratamente. Rezultatele apar treptat, pe parcursul a două-trei luni.
- Terapia cu unde acustice. Un tehnician aplică un gel pe pielea afectată și trece un dispozitiv mic, ținut în mână (transductor) peste zona respectivă. Transductorul trimite unde sonore în corp, distrugând celulita. Este nevoie de mai multe ședințe înainte de a observa o îmbunătățire a aspectului pielii.
- Intervenție chirurgicală. Medicul poate oferi una dintre diversele proceduri care utilizează ace, lame sau alte instrumente speciale pentru a separa benzile fibroase de sub piele (subcizie) în încercarea de a netezi pielea. Rezultatele obținute prin aceste tehnici pot dura între doi și trei ani. Complicațiile acestor tehnici pot include durere și apariția de hematoame sub piele.
Prevenția apariției celulitei
Prevenirea apariției celulitei se poate face prin diferite metode.
Alimente recomandate
O dietă bogată în calorii, care conține mulți carbohidrați, grăsimi, conservanți și sare, poate contribui la apariția celulitei. O dietă sănătoasă previne riscul apariției celulitei.
Suplimente recomandate
Ginkgo biloba este un produs pe bază de plante utilizat frecvent în medicina tradițională chineză. Studiile arată că ginkgo biloba poate determina o creștere a fluxului sanguin în multe părți ale corpului. O creștere a fluxului sanguin în stomac, picioare și fund poate reduce aspectul celulitei. Extractul din semințe de struguri provine din măcinarea semințelor de struguri. Medicina tradițională europeană folosește de mult timp extractul din semințe de struguri. Ca și ginkgo biloba, extractul de semințe de struguri poate crește fluxul sanguin în multe părți ale corpului, ceea ce poate reduce aspectul celulitei.
Alte recomandări pentru prevenirea celulitei
Practicarea unei activități fizice regulate poate ajuta la prevenirea celulitei prin îmbunătățirea circulației, întărirea și tonifierea mușchilor și reducerea grăsimii corporale.
Exercițiile cardiovasculare, cum ar fi alergatul, mersul pe bicicletă sau înotul, pot ajuta la arderea grăsimilor și la îmbunătățirea circulației generale. Antrenamentul de forță, cum ar fi ridicarea de greutăți sau efectuarea de exerciții de greutate corporală, poate ajuta la construirea și tonifierea mușchilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea (sau netezirea aspectului) celulitei.
Dacă vrei să știi mai multe despre cum poți tonifia corpul cu ajutorul înotului sau altor sporturi, blogul de sfaturi sportive Decathlon îți vine în ajutor cu recomandări de exerciții, meniuri adaptate pentru obiectivul tău, activități benefice pentru corp și sănătatea ta psihică.
O hidratare corespunzătoare poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism, îmbunătățește circulația și menține pielea sănătoasă și hidratată. O persoană adultă ar trebui să bea cel puțin opt pahare de apă pe zi. În cazul în care există activitate fizică intensă sau în zilele cu temperaturi ridicate este recomandat să se bea mai mult de doi litri de apă pe zi.
Bibliografie:
- „Cellulite – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org
- “Cellulite: What It Is, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org
- Brazier, Yvette. “What You Need to Know about Cellulitis.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 19 Aug. 2019, www.medicalnewstoday.com
- “Cellulite – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org
Credit: Source link